Bohemian Rhapsody na 45 jaar nog altijd ‘ongekend populair’

Het is zaterdag precies 45 jaar geleden dat Queen een van zijn bekendste hits Bohemian Rhapsody uitbracht. Nog altijd is het nummer geliefd bij fans én bij luisteraars van NPO Radio 2. Het lied staat, op een paar uitzonderingen na, steevast bovenaan de Top 2000. "Het is nog steeds ongekend populair", zegt NPO Radio 2-dj Jan-Willem Roodbeen tegen het ANP.

Bohemian Rhapsody voerde de Top 2000 vorig jaar voor de zeventiende keer aan. De eerste plek op de eindejaarslijst moest Queen slechts vier keer afstaan: aan John Lennon, tweemaal aan The Eagles en aan Boudewijn de Groot. "Traditie is een belangrijke reden dat er elk jaar zoveel op wordt gestemd. Het hoort er voor veel mensen toch bij om met die laatste gong het jaar af te sluiten", denkt Jan-Willem.

Omdat het voor veel luisteraars traditie is om jaarlijks op 31 december te luisteren naar de mini-opera van Queen, stemmen er ook veel mensen die nog niet geboren waren toen het nummer uitkwam. "Vorig jaar was 34 procent van de stemmers jonger dan 30 jaar."

Betoverend en mysterieus

Hoewel de dj zelf nooit stemt op Bohemian Rhapsody, omdat "die toch wel hoog eindigt", begrijpt hij wel waarom mensen het zo’n goed nummer vinden. "Het is natuurlijk heel uniek. Het is betoverend, mysterieus en gaat alle kanten op."

Toch waren niet alle leden van Queen direct laaiend enthousiast toen zanger Freddie Mercury met het idee kwam om een mini-opera te maken. Zo vertelde drummer Roger Taylor een paar jaar geleden in een interview met Jan-Willem dat de band het "een knettergek idee" vond om de vier bandleden een operakoor te laten zingen dat klinkt als 150 zangers. "Hij noemde het een ‘technological nightmare’. Maar Freddie had gelijk. Het is - zeker in die tijd - heel knap dat het is gelukt."

Ook dit jaar verwacht Jan-Willem dat Queen de Top 2000 weer aanvoert. Want die gaat ondanks de coronacrisis gewoon door. Ook het café gaat open, al moet nog blijken hoe veel mensen naar binnen mogen. "Ik heb er net als de luisteraars heel veel zin in. Het heeft iets magisch om met elkaar af te tellen. Dit jaar meer dan normaal, want dit is een jaar dat we met z’n allen snel willen vergeten."