Boksster De Cler uitgeschakeld op WK na omstreden deelname

NEW DELHI (ANP) - Boksster Megan de Cler is in de tweede ronde van de WK in New Delhi uitgeschakeld. De 19-jarige boksster, die zonder toestemming van de Nederlandse boksbond NBB deelnam aan het toernooi, verloor in de klasse tot 63 kilogram van de als tweede geplaatste Mexicaanse Guadalupe Solis Acosta.

De jury oordeelde dat de Mexicaanse op punten met 4-1 won van de Nederlandse die vorig jaar nog zilver had veroverd op het jeugd WK.

De Nederlandse boksbond heeft De Cler uit de nationale ploeg gezet, toen bekend werd dat ze toch deelnam aan de WK ondanks een boycot van de NBB aan evenementen die door de internationale boksbond IBA worden georganiseerd. Eerder besloten onder meer Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Ierland en Canada al om IBA-toernooien te mijden, omdat de internationale federatie sinds enkele maanden weer boksers uit Rusland en Belarus onder eigen vlag laat meedoen. De IBA gaat daarmee in tegen de regels die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vorig jaar opstelde nadat het Russische leger Oekraïne was binnengevallen.

"De Cler is zonder onze toestemming door de IBA ingeschreven voor de WK", zei voorzitter Boris van der Vorst na haar eerste optreden. "De IBA heeft boksers uit landen die de WK mijden aangeboden om toch mee te doen. Blijkbaar heeft De Cler toen haar vinger opgestoken. Onze technisch directeur heeft haar sancties opgelegd. Ze is uitgeschreven bij de Nederlandse bond en dus geen onderdeel meer van TeamNL."