Bolivia zet Venezolaanse diplomaten uit

LA PAZ (ANP/DPA/AFP) - De Boliviaanse overgangsregering wil alle Venezolaanse diplomaten uitzetten wegens inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Het personeel van de Venezolaanse ambassade in La Paz, die de regering van president Nicolás Maduro vertegenwoordigt, krijgt een deadline om het land te verlaten, aldus de nieuwe voorlopige minister van Buitenlandse Zaken, Karen Longaric vrijdag op een persconferentie.

Volgens de minister zijn er aanwijzingen dat Venezolaanse burgers betrokken zijn bij gewelddadige protesten tegen de overgangsregering. Negen Venezolanen, waarbij naar verluidt wapens van groot kaliber zijn gevonden, zijn gearresteerd.

Bolivia trekt zich ook terug uit de Bolivariaanse alliantie voor Amerika (ALBA). Dat is een linkse regionale alliantie, opgericht door de voormalige Venezolaanse president Hugo Chávez en de Cubaanse revolutionaire leider Fidel Castro. Verder zijn de door de regering onder oud-president Evo Morales benoemde ambassadeurs - met uitzondering van die in het Vaticaan en Peru - van hun taken ontheven.