Bondscoach De Boer houdt alle opties open voor Noord-Macedonië

ZEIST (ANP) - De training van Oranje is even bezig als Donyell Malen versnelt en de bal met een geplaatst schot in de hoek van het doel laat verdwijnen. De spits van PSV oogst applaus van enkele basisspelers van Oranje, die een dag na het duel met Oostenrijk (2-0) rustig in het gras liggen. Malen lacht en speelt snel verder.

De sfeer is goed bij de nationale ploeg, een dag nadat de groepswinst en een plek in de achtste finales op het EK zijn veiliggesteld. "Het spel kan altijd beter en we hebben niet uitgebreid gefeest", zei Matthijs de Ligt. "We hebben wel een muziekje opgezet. Sommigen speelden poker. Veel jongens konden niet meteen slapen."

Malen is een speler die in beeld komt als bondscoach Frank de Boer besluit zijn basisploeg voor het laatste groepsduel van maandag met Noord-Macedonië te wijzigen. De invaller stond tegen Oostenrijk nog geen 3 minuten op het veld toen hij de 2-0 aan Denzel Dumfries gunde.

Malen en Weghorst

De Boer ziet Malen als een serieuze optie voor een basisplaats, maar koppelde de afgelopen wedstrijden steeds aanvaller Wout Weghorst aan Memphis Depay. De spits van VfL Wolfsburg doet zijn stinkende best maar zorgt voorlopig voor minder dynamiek in het aanvalsspel van Oranje dan de snelle Malen.

De bondscoach bekende vorig week al dat enkele reserves het hem steeds lastiger maken. Hij doelde ook op Ryan Gravenberch. De middenvelder van Ajax kan op de positie spelen van Marten de Roon, die bij een volgende gele kaart geschorst is. Steven Berghuis wacht op een beloning voor zijn goede spel op de trainingen. Hij heeft nog geen speeltijd op het EK gekregen.

Mogelijk drie aanvallers

De Boer houdt voorlopig alle opties open voor zijn speelplan tegen Noord-Macedonië. Hij sluit zelfs niet uit dat Oranje met drie aanvallers start, wat mogelijk goed nieuws voor Berghuis zou zijn. De bondscoach wil ook van zijn medische staf horen of er internationals gebaat zijn bij rust. "Want het toernooi duurt hopelijk nog lang voor ons", zei hij.

De Roon raadt zijn bondscoach aan om met drie centrale verdedigers te blijven spelen. "We hebben de laatste weken stappen gemaakt door veel te oefenen", zei hij. Ruud van Nistelrooij, de assistent van De Boer, weet hoe het is om de eerste twee duels op een eindronde te winnen. Hij maakte dat mee op het WK van 2006 en EK van 2008.

Marco van Basten, de toenmalige bondscoach, besloot op beide toernooien zijn basisploeg voor de derde groepswedstrijd ingrijpend te wijzigen. Oranje werd vervolgens op beide toernooien in het eerste duel van de knockout-fase uitgeschakeld. Van Basten zou dat nu anders hebben gedaan als hij bondscoach was, bekende hij op televisie.