Bondscoach Koeman wil meer energie bij Oranje zien

ZEIST (ANP) - Het Nederlands elftal wil in de finaleronde van de Nations League de nare smaak van de slechte start van de EK-kwalificatie wegspoelen. "Het gaat allereerst om winnen", zei bondscoach Ronald Koeman op een persconferentie in Zeist. "Maar ik wil ook meer energie op het veld zien. Ik zal bij het formeren van mijn opstelling daarom ook naar fitheid kijken."

Oranje opende eind maart het kwalificatietoernooi voor het EK van volgend jaar zomer in Duitsland met een kansloze nederlaag tegen Frankrijk (4-0). Drie dagen later volgde een schamele thuiszege op Gibraltar (3-0). "We hebben daarover gesproken. Natuurlijk zat alles tegen, met al die blessures en zieke spelers. Maar ik miste ook gedrevenheid", zei de bondscoach. "Ik had afgelopen week op de trainingen al het idee dat het anders was dan in maart. Ik heb de overtuiging dat iedereen het toen ondermaats vond. Het moet beter en kan ook beter."

Oranje opent de finaleronde woensdag met een halve eindstrijd tegen Kroatië in De Kuip. Drie dagen later staat een finale of wedstrijd om de derde plaats tegen Spanje of Italië op het programma. Koeman moest lachen nadat aan hem werd gevraagd of hij de winst van de Nations League als een prijs ziet. "Typisch Nederlands", antwoordde hij. "Je zag hoe blij Portugal was in 2019, toen wij de finale tegen ze hadden verloren."

Geschiedenis schrijven

"Het ging altijd om een EK of WK, maar nu is de Nations League daarbij gekomen. Ze lullen hier nog steeds over het EK van 1988 dat we hebben gewonnen", weet de bondscoach. "Maar toen deden er maar acht ploegen mee. Dat zegt genoeg. We kunnen komende week geschiedenis schrijven met het Nederlands elftal. Er staat wel iets achter je naam als je de Nations League wint. Dat besef is aanwezig. We zijn getergd om de prijs nu ook te winnen."

Koeman kan niet beschikken over de geblesseerde Memphis Depay, met 44 doelpunten de topscorer van de huidige groep internationals. "We hadden nog hoop, maar niet meer nadat we een uitslag van een scan kregen", zei hij. "Depay moet de hele zomer trainen om weer fit te worden."

Het ligt voor de hand dat Cody Gakpo tegen Kroatië in de punt van de aanval speelt. "Maar ik heb met Donyell Malen en Wout Weghorst meer mogelijkheden", zei de bondscoach die de komende dagen beslist of Georginio Wijnaldum tegen de Kroaten aan aftrap verschijnt. "Hij was geblesseerd, maar daarna heeft hij ook weer wat wedstrijden gespeeld. Hij is iemand waar ik extra naar kijk. Dan zal ik besluiten of ik hem wel of niet laat starten."