Bondscoach Parsons: EK-duel met Zweden meteen hoogtepunt

PORTLAND (ANP) - Bondscoach Mark Parsons van de Nederlandse voetbalsters is niet geschrokken van de uitkomst van de EK-loting in Manchester. Oranje moet het komend jaar zomer in Engeland als titelhouder in de groepsfase opnemen tegen Zweden, Zwitserland en Rusland. De 35-jarige Engelsman spreekt van "uitdagende tegenstanders".

Parsons kijkt vooral uit naar de eerste groepswedstrijd op 9 juli tegen titelkandidaat Zweden, de nummer 2 van de wereldranglijst en ook de nummer 2 van de Olympische Spelen afgelopen zomer in Japan. "Dat duel is meteen een hoogtepunt voor het hele toernooi", laat Parsons vanuit Portland weten. "Ik zie het als een voordeel om zo'n sterk land al vroeg in het toernooi te treffen."

De eerste twee landen van poule C, met wedstrijden in Sheffield en Wigan, plaatsen zich voor de kwartfinales. Normaal gesproken zijn Zwitserland en Rusland de teams die afvallen na de groepsfase. "Maar er zit veel kwaliteit in deze poule", oordeelt Parsons, die tot het einde van de Amerikaanse competitie (met play-offs eind november) zijn werk als clubtrainer van Portland Thorns afmaakt. "Van Zwitserland en Rusland weten we hoe ze tactisch spelen. We zijn elkaar in het verleden vaker tegengekomen. We kennen de individuele kwaliteiten van hun speelsters."

Parsons heeft nu al zin in het EK. "Het wordt het sterkst bezette toernooi om de Europese titel dat we ooit hebben gezien."