Bondscoach Wiegman: dit is het moment, nu moet het gebeuren

YOKOHAMA (ANP) - Bondscoach Sarina Wiegman van de Nederlandse voetbalsters is bij de Olympische Spelen verrast door de grote productiviteit van Oranje in de groepsfase. "Dit had ik echt totaal niet verwacht", zei ze na de afsluitende poulezege tegen China (8-2). Eerder won de Europees kampioen in Japan met 10-3 van Zambia en eindigde het duel met nummer 2 Brazilië gelijk (3-3). "Zulke uitslagen op de Olympische Spelen zijn echt apart."

Wiegman keek met een tevreden gevoel terug op de groepsfase. "Als je in drie duels 21 keer scoort, is dat gewoon goed. Helaas is het ook in deze wedstrijd tegen China niet gelukt om de nul te houden. We hebben toch weer wat foutjes gemaakt in de opbouw, waardoor ze konden counteren. Die momenten willen we er nog heel graag uithalen."

Wiegman vond het te ver gaan om van defensieve kwetsbaarheid te spreken bij Oranje. "Veel van die tegengoals ontstaan doordat we wat slordig zijn en technische fouten maken in de eerste fase van de opbouw. En dan ben je per definitie kwetsbaar, omdat de spelers daar niet op rekenen en dus niet kort in de verdedigende organisatie staan, maar juist in de aanval zijn. Vooral daar zijn we nu mee bezig om dat eruit te krijgen."

Herhaling WK-finale

Wiegman besefte dat Oranje vrijdag in de kwartfinale tegen wereldkampioen Verenigde Staten in Yokohama een topprestatie zal moeten leveren. "We zien wel kansen tegen Amerika, want in de poulefase is gebleken dat ze toch wel kwetsbaar zijn. We hebben er geloof in dat we kunnen stunten. We weten dat we niet de favoriet zullen zijn, maar dat vinden we niet zo erg. Dit is het moment, nu moet het gebeuren."

Wiegman kan normaal gesproken haar sterkste formatie het veld insturen voor het titanenduel, een herhaling van de WK-finale van 2019 in Lyon (0-2). "Iedereen is fit, er is bij ons na het duel met China niemand geblesseerd of met een pijntje van het veld gegaan. Natuurlijk wordt het een moeilijke wedstrijd tegen Amerika, maar elke wedstrijd die we vanaf nu moeten spelen, is moeilijk, omdat het hier verder allemaal topteams zijn."