Bondscoaches tevreden met WK-zilver op gemengde tijdrit

BRUGGE (ANP) - De bondscoaches Loes Gunnewijk en Koos Moerenhout zagen de Nederlandse ploeg woensdag in Brugge bij de WK wielrennen zilver pakken op de gemengde tijdrit. "Een podiumplaats was het doel. Dan is zilver gewoon goed", zei Gunnewijk, de coach van de vrouwen, bij de NOS. Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten en Riejanne Markus kwamen net tekort om de door de mannen opgelopen achterstand op Duitsland ongedaan te maken.

Jos van Emden, Koen Bouwman en Bauke Mollema lieten na de eerste 22,5 kilometer de zevende tijd noteren. "Ze reden naar behoren, technisch liep het goed. Met die tijd zaten we op de plek waar we horen", vond Moerenhout. Met name de Italiaanse mannen, met wereldkampioen Filippo Ganna, waren beduidend sneller, waarna de Nederlandse vrouwen op die ploeg 42 seconden moesten goedmaken. Dat lukte, maar Duitsland bleef buiten bereik. "Het gat was net te groot", had ook Gunnewijk gezien.

Beide coaches waren positief over het onderdeel dat pas één keer eerder op een WK werd verreden. Twee jaar geleden pakte Nederland de eerste titel. Toen was de ploegentijdrit enkele dagen voor de individuele tijdrit waardoor tal van toppers aan de kant bleven. Moerenhout: "Nu het omgedraaid is zie je dat de bezetting veel sterker is. Het moet nog groeien. Misschien krijgt het wel de olympische status. Dat zal zeker helpen."