BOOS en VK maken kans op Tegel voor onderzoek The Voice en DWDD

Het BNNVARA-programma BOOS en de Volkskrant maken kans op een Tegel voor hun onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag bij respectievelijk The Voice en De Wereld Draait Door (DWDD). Dat heeft de jury van de journalistieke prijs vrijdag bekendgemaakt. De prijzen worden op 24 april uitgereikt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Tim Hofman deed samen met de rest van de BOOS-redactie onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij het op RTL uitgezonden programma The Voice of Holland. BOOS publiceerde in januari vorig jaar de eerste aflevering hierover, die is genomineerd voor de prijs. Hierin worden coaches Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Het Openbaar Ministerie (OM) deed onderzoek naar de beschuldigingen en maakte eerder deze maand bekend dat oud-coach Ali B en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen worden vervolgd voor zedenzaken rond het tv-programma. Het onderzoek tegen Borsato rond The Voice wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Wel loopt er tegen hem nog een ander zedenonderzoek dat niet is gerelateerd aan de talentenjacht.

Onderzoek

De Volkskrant publiceerde in november een artikel over mogelijk grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij DWDD. Tientallen oud-medewerkers deden hun verhaal bij de krant en spraken van een ongezonde werkcultuur, waar medewerkers onder meer werden vernederd. Ook presentator Matthijs van Nieuwkerk zou zich hier volgens de krant schuldig aan hebben gemaakt. De NPO besloot tot een onafhankelijk onderzoek naar de werkcultuur bij het programma. Later besloot de NPO het onderzoek de verbreden naar de hele publieke omroep, een onderzoek waarvan oud-minister Martin van Rijn voorzitter is.

BOOS en de Volkskrant maken allebei kans in de categorie Onderzoek. De derde nominatie in deze categorie is voor Claudia Kammer en Derk Stokmans met hun NRC-artikel Hoe Wiebes het vertrouwen van de Groningers verspeelde, over de aanpak van de voormalig minister Economische Zaken, Eric Wiebes, van het Groningse gasdossier.