Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

In Asturië ontstonden afgelopen week ruim 120 bosbranden. Zaterdag werden er nog circa zeventig geteld. De branden hebben ruim 11.000 hectare bos en landerijen in de as gelegd. Vierhonderd mensen moesten worden geëvacueerd, er vielen geen gewonden. Volgens Spaanse media is er geen enkel bewoond pand afgebrand.

De premier van de regio en de Spaanse politie hebben verklaard dat de branden moeten zijn aangestoken. Premier Adrián Barbón zei dat de plotselinge golf van hevige bosbranden "is veroorzaakt door authentieke terroristen die het leven van velen in gevaar hebben gebracht". Hij noemde als voorbeeld een bosbrand in een bergachtig gebied aan de noordrand van regiohoofdstad Oviedo: "Er was geen enkele reden waarom de brand op de berg Naranco zou uitbreken en toch is de bosbrand er op twaalf plekken tegelijk ontstaan."