Bouw justitieel complex Vlissingen twee jaar vertraagd

DEN HAAG (ANP) - De bouw van het nieuwe justitieel complex in Vlissingen loopt twee jaar vertraging op. Dat meldt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Het complex, dat onder meer een extra beveiligde inrichting en een extra beveiligde rechtbank zal omvatten, is volgens de minister naar verwachting pas halverwege 2030 klaar.

Weerwind noemt in zijn brief allerlei oorzaken, inclusief de oorlog in Oekraïne en de stikstofproblematiek. Hij wijst erop dat het een ingewikkeld bouwproject is en dat onzekerheden op de markt, onder meer veroorzaakt door de oorlog, dat erger gemaakt hebben. Ook moest de aanbesteding anders georganiseerd worden. Die twee elementen samen zorgen voor de grootste vertraging, zegt de minister: anderhalf jaar.

De rest van de vertraging wijt de minister aan de stikstofproblematiek. Een jaar geleden werd nog gedacht dat de stikstofuitstoot geen probleem zou zijn, maar sindsdien zijn de regels aangescherpt. Bovendien is landbouwgrond opgekocht en een varkensboer gedeeltelijk uitgekocht, maar is nog de vraag of dat voldoende zal zijn. Al met al levert de onduidelijkheid rond stikstof zeker een half jaar vertraging op, aldus de minister.