Boze kunstenares wil werk verwijderd zien uit ambtswoning Johnson

LONDEN (ANP) - De Britse kunstenares Tracey Emin heeft geëist dat een kunstwerk van haar hand wordt verwijderd uit de ambtswoning van de Britse premier Boris Johnson op Downing Street 10 in Londen. Ze doet dit uit onvrede over de in haar ogen "beschamende leugens" van Johnson over lockdown-feestjes. Ze zegt dat haar werk met de titel More Passion niet past bij het "gebrek aan medeleven" van de regering met het lijden van mensen tijdens de pandemie.

Tegen The Art Newspaper zei Emin: "Ik vind liegen tegen mensen beschamend. Mensen hebben zoveel geleden door Covid. Ze hebben naar de regering gekeken voor advies, en het blijkt dat de regering ons heeft verteld om één ding te doen en het zelf niet heeft gedaan. De koningin zat in haar eentje op de begrafenis van haar man. Mensen moesten afscheid nemen van hun ouders via hun telefoon. Het is gewoon zo onverantwoordelijk en respectloos. Het is een schande".

Het werk More Passion is een installatie van neonletters die de titel uitbeeldt.

Johnson gaf vorige week in het parlement toe dat hij in mei 2020 een feest in de tuin van Downing Street had bijgewoond, terwijl het land in lockdown was. Hij zei dat hij zich niet had gerealiseerd dat het om een niet-werkgerelateerde bijeenkomst ging. Zijn voormalige rechterhand Dominic Cummings beweert echter dat Johnson wel degelijk wist dat de bijeenkomst tegen de regels was.