Braziliaanse president is ziek en annuleert reis naar China

BRASILIA (ANP/AFP) - De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva schrapt vanwege ziekte zijn geplande reis naar China. De 77-jarige leider zou van 27 tot 31 maart in Beijing zijn en er een ontmoeting hebben met de Chinese president Xi Jinping.

Maar nadat het bezoek door ziekte al eens enkele dagen werd uitgesteld, steekt een longontsteking als gevolg van het griepvirus nu definitief een stokje voor de reis. Het is de bedoeling dat het bezoek later plaatsvindt, maar een nieuwe datum is nog niet afgesproken.

"De toestand van de president gaat erop vooruit, maar zijn medische dienst raadt aan dat hij de trip naar China uitstelt tot hij niet langer besmettelijk is", aldus een officieel statement.

De bedoeling was dat een enorme delegatie met Lula zou meereizen, onder wie zes ministers, verschillende parlementsleden en 240 bedrijfsleiders. China is veruit de grootste handelspartner van het Zuid-Amerikaanse land. Het is de grootste afnemer van onder anderen rundvlees, sojabonen en houtpulp uit Brazilië.