Braziliaanse senaat adviseert vervolging Bolsonaro

RIO DE JANEIRO (ANP) - Een onderzoekscommissie van de Braziliaanse senaat wil dat president Jair Bolsonaro strafrechtelijk wordt vervolgd wegens zijn beleid tijdens de corona-epidemie. Senator Renan Calheiros, die het onderzoek leidt, zei vrijdag op de Braziliaanse radio dat de commissie voldoende bewijs heeft voor elf criminele aanklachten tegen de rechts-radicale president.

Volgens de senator heeft Bolsonaro zich onder meer schuldig gemaakt aan genocide tegen de inheemse bevolking, wanbeleid, misbruik van publieke middelen, overtreding van hygiënische regels, aanzetten tot misdrijven en vervalsing van documenten. De commissie presenteert dinsdag haar eindrapport, waarna het naar verwachting donderdag naar het openbaar ministerie wordt gestuurd, dat over vervolging moet beslissen.

Bolsonaro spreekt regelmatig zijn twijfels uit over de ernst van het coronavirus en Covid-19, de ziekte die het veroorzaakt. Hij staat sceptisch tegenover vaccins en agiteert regelmatig tegen coronamaatregelen. Ook heeft hij herhaaldelijk het malariamedicijn hydroxychloroquine aangeprezen, ondanks het feit dat de werking van het middel nooit is bewezen.

De kans dat de president werkelijk terecht zal moeten staan is klein. Als het openbaar ministerie hem besluit te vervolgen, moet het hooggerechtshof toestemming vragen aan het lagerhuis van het parlement om hem te berechten. Het is onwaarschijnlijk dat dit daarmee zal instemmen.

Meer dan 600.000 Brazilianen zijn overleden aan Covid-19.