Brazilianen protesteren tegen corona-aanpak Bolsonaro

BRASILIA/RIO DE JANEIRO (ANP/RTR) - Duizenden Brazilianen zijn zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen het lakse coronabeleid van president Jair Bolsonaro. Ze vervloekten volgens de grootste nieuwszender Globo in zeker 44 steden de rechts-populistische machthebber omdat hij onder meer heeft nagelaten snel de nodige doses vaccin in te slaan en nog altijd de noodzaak een mondkapje te dragen ter discussie stelt.

Brazilië passeert naar het zich laat aanzien zaterdag de grens van een half miljoen doden door Covid-19. Alleen de Verenigde Staten, met bijna 120 miljoen inwoners meer, registreerden een groter aantal sterfgevallen (617.000).

Woedende mensen nemen het Bolsonaro zeer kwalijk dat kansen om tijdig vaccins te bestellen onbenut zijn gelaten. Het farmaceutische bedrijf Pfizer zei geen reactie te hebben gekregen op vroege aanbiedingen die vorig jaar in de periode augustus-november zijn gedaan. Een deelneemster aan een demonstratie in hoofdstad Brasilia betichtte de regering van genocide omdat in 2020 niets gedaan is om de inwoners te beschermen tegen Covid-19.

Ook elders viel het woord volkerenmoord. De persvoorlichter van de president kon of wilde niet onmiddellijk reageren op de beweringen van Pfizer. Volgens de officiële gegevens van de nationale gezondheidsdienst is pas 11 procent van de bevolking van 214 miljoen volledig ingeënt, 29 procent heeft in elk geval een eerste prik gehad.