Brazilië blijft op WK grote favoriet, kansen Oranje stijgen iets

DOHA (ANP) - De kans dat Brazilië volgende maand voor de zesde keer de wereldtitel wint, is nog iets groter dan voor het WK begon. Dat is de conclusie van sportdatabureau Nielsen's Gracenote, nu alle teams één keer in actie zijn gekomen in Qatar.

Brazilië begon het toernooi met een kans van 20 procent op de wereldtitel. Na de zege van 2-0 van donderdag op Servië, in combinatie met de uitslagen van de andere deelnemers, is dat nu opgelopen tot 24 procent.

Argentinië leek vooraf, met 16 procent, de grootste uitdager van Brazilië. De Zuid-Amerikanen zijn na het verrassende verlies tegen Saudi-Arabië echter flink teruggezakt. Gracenote geeft nu Spanje en Nederland, met allebei 9 procent, de meeste kans achter Brazilië om wereldkampioen te worden. Voordat de mondiale eindronde in Qatar begon, stonden beide landen nog op 7 procent. Spanje won het eerste groepsduel met 7-0 van Costa Rica en Nederland met 2-0 van Senegal.

Achtste finales

Volgens Gracenote zijn de volgende zestien landen na de eerste speelronde het meest kansrijk om de achtste finales te halen: Brazilië, Spanje, Nederland, Engeland, Frankrijk, Ecuador, België, Portugal, Japan, Zwitserland, Saudi-Arabië, Uruguay, Argentinië, Denemarken, Kroatië en de Verenigde Staten.

Dertien van de zestien landen had Gracenote voor het WK ook genoemd als achtste finalist. Duitsland, Mexico en Iran zitten er nu niet meer bij. Die plekken zijn ingenomen door Japan, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten.