Breuk Nike en Irving definitief na promotie antisemitische film

NEW YORK (ANP) - Sportmerk Nike heeft alle banden met basketballer Kyrie Irving verbroken. Dat gebeurde naar aanleiding van eerdere posts van de NBA-ster op sociale media. Daarin verwees hij naar een documentaire uit 2018 die als antisemitisch wordt ervaren, met name door de Joodse gemeenschap. Irving werd daarvoor al geschorst door zijn club Brooklyn Nets, ook al omdat hij aanvankelijk weigerde excuses te maken.

Nadat Irving alsnog spijt had betuigd maakte hij na acht duels zijn rentree bij de Nets. Zijn privésponsor Nike had de samenwerking al tijdelijk stilgezet. "Kyrie Irving is niet langer een Nike-atleet", bevestigde een woordvoerder maandag aan persbureau AFP.

Irving had op sociale media een link gepost naar de film "Hebrews to Negroes: Wake up Black America", die wereldwijd werd veroordeeld vanwege antisemitisch gedachtegoed. Pas weken later volgden excuses. "Ik wil me gewoon echt focussen op de pijn die ik heb veroorzaakt en de impact die ik heb teweeggebracht in de Joodse gemeenschap, die het mogelijk als een dreiging heeft ervaren", zei Irving half november in een interview met SportsNet New York. "Ik wil me oprecht verontschuldigen voor al mijn acties en de tijd die sindsdien is verstreken."