Brexit-onrust laat zich voelen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De onzekerheid die heerst rond de brexitdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie heeft donderdag voor veel onrust gezorgd op de financiële markten. De Britse bank RBS verloor in Londen bijna een tiende van zijn beurswaarde. Verder ging de waarde van het Britse pond stevig omlaag.

De Britse premier Theresa May kampt met een leegloop in haar kabinet in verband met het akkoord met de EU over de brexit. Vooral het onverwachte vertrek van de minister voor brexitzaken Dominic Raab was een harde klap voor May.

Het algehele beurssentiment in Europa was negatief. De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,4 procent in de min op 524,89 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 719,53 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,7 procent in. De FTSE in Londen dikte wel 0,1 procent aan.

RBS ging zo hard onderuit omdat de Britse overheid sinds de financiële crisis voor een groot deel eigenaar is van de bank. Kenners vrezen dat als de regering van May valt en Labour-leider Jeremy Corbyn aan de macht zou komen, de bank het een stuk moeilijker gaat krijgen. Ook luchtvaartmaatschappijen als easyJet en Ryanair moesten het te midden van alle onrust flink ontgelden, met koersvallen tot zo'n 7 procent.

0 Reacties Doe mee met de discussie →