Brexitakkoord EU en Londen lijkt nabij

BRUSSEL (ANP) - In Brussel neemt de spanning over een akkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk toe. Volgens EU-bronnen wordt zonodig de hele nacht onderhandeld om vrijdagochtend een overeenkomst over de scheidingsvoorwaarden te bereiken.

Een akkoord over de rekening voor Londen, de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië leven en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland maakt de weg vrij voor onderhandelingen over de handelsrelatie na de brexit in 2019. Voldoende vooruitgang op die drie hoofdpunten is een eis van de 27 regeringsleiders om de tweede fase in te gaan.

De tijd dringt omdat de EU-leiders op hun tweedaagse top volgende week besluiten of ze daarvoor het licht op groen kunnen zetten.

De hele week wordt al koortsachtig aan een deal gewerkt. Een gevoelige hobbel is de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland. De Ieren en veel Noord-Ieren willen niet dat die na de brexit weer dicht gaat. Volgens een woordvoerder staat Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker telefonisch in contact met de Ierse premier Leo Varadkar en de Britse minister-president Theresa May.

0 Reacties Doe mee met de discussie →