Briefje Lodeweges verraadt basisplaatsen Gravenberch en Malen

ZEIST (ANP) - Het krijgt er steeds meer van weg dat Ryan Gravenberch en Donyell Malen aan de aftrap verschijnen voor het laatste groepsduel van het Nederlands elftal van maandagavond op het EK met Noord-Macedonië. Beide spelers stonden tijdens een training in Zeist op een briefje dat Dwight Lodeweges vasthield.

Een oplettende cameraman van de NOS slaagde erin om in te zoomen op het briefje van de assistent van bondscoach Frank de Boer. De namen van Gravenberch en Malen stonden tussen alle basisspelers. Weghorst en De Roon, die bij een volgende kaart geschorst is, ontbraken.

De Boer verklaarde tijdens een persconferentie dat hij zijn basisploeg op twee plekken gaat wijzigen. "Jullie mogen speculeren om wie het gaat", zei de bondscoach, die wil vasthouden aan een systeem met drie centrumverdedigers. "We hebben genoeg ruimte tot de volgende wedstrijd om op volle sterkte de achtste finale in te gaan", zei hij. "Anders wordt die rustperiode wel heel erg lang. Ik denk dat we nog steeds dingen kunnen verbeteren. Het systeem blijft hetzelfde, want we hebben goede momenten gehad, maar we kunnen dingen nog verbeteren.'

Handschrift Lodeweges

Malen mocht invallen in de eerste twee duels op het EK met Oekraïne en Oostenrijk. Hij bereidde tegen de Oostenrijkers de 2-0 van Denzel Dumfries voor. Gravenberch kreeg tijdens de Europese eindronde alleen speeltijd als invaller tegen Oostenrijk.

Het is voor de tweede keer dat een briefje met het handschrift van Lodeweges in het nieuws komt. Dat gebeurde voor het eerst op 19 november 2018 tijdens een uitduel met Duitsland in de Nations League. Aanvoerder Virgil van Dijk kreeg een briefje in zijn hand gedrukt waarop hem werd geadviseerd om in de slotfase mee naar voren te gaan. Van Dijk volgde die aanwijzing op en scoorde een bevrijdende gelijkmaker (2-2), die Oranje een plaats op de eindronde van de eerste editie van de Nations League opleverde.