Brit Awards overweegt genderneutrale prijzen

De organisatie van de Brit Awards overweegt om niet langer onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen als het gaat om de categorieën beste zanger en zangeres. Tijdens de volgende editie in 2020 verandert er in ieder geval nog niets, meldt de BBC.

Afgelopen weekeinde deden geruchten de ronde dat er al een klap op was gegeven, maar dat is niet waar, zo benadrukt de organisatie. Wel is het een onderwerp dat intern wordt besproken. Aanleiding is dat er steeds meer non-binaire artiesten zijn. Zo gaf Sam Smith vorige week aan voortaan niet als een 'hij' door het leven te willen maar als 'hen' of 'hun'.

De Brit Awards zouden niet de eerste grote awardshow zijn die genderneutrale prijzen gaat uitdelen. In 2012 werden de categorieën beste man en beste vrouw geschrapt bij de Grammy's en in 2017 gingen ook de MTV Awards over op genderneutrale categorieën.

Niet iedereen staat te springen om zo'n wijziging. Good Morning Britain-presentator Piers Morgan kraakte het plannetje maandagochtend in zijn show volledig af. Hij vreest dat alleen nog mannen met awards aan de haal gaan. Die bezorgdheid lijkt vooralsnog niet op te gaan bij bijvoorbeeld de Grammy's. Sinds 2012 won vijf keer een vrouw de Best Pop Solo Performance.