Britse artiesten roepen op tot einde van racisme

De Britse muziekwereld is helemaal klaar met racisme. Meer dan zevenhonderd mensen werkzaam in de industrie, onder wie artiesten als Rita Ora, James Blunt en Lewis Capaldi, hebben een open brief ondertekend waarin wordt opgeroepen een einde aan racisme te maken. Verschillende Britse media hebben de oproep zondag gedeeld.

De oproep werd ook ondertekend door The 1975, Biffy Clyro, Years & Years, Clean Bandit en Niall Horan. De managers van Ed Sheeran en Stevie Wonder zetten ook hun krabbel onder de brief en ook de Britse takken van grote platenlabels als EMI, Universal Music, Warner Music en Sony Music steunen het initiatief. De schrijvers roepen iedereen die een einde aan racisme wil op om hem de komende week te ondertekenen.

De honderden artiesten, managers, producenten en bedrijven vragen mensen om samen te staan in de strijd tegen racisme. "We zijn op ons slechtst wanneer we elkaar aanvallen."

Platform

De Britse muziekindustrie is "trots bij elkaar gekomen om zijn stem te laten horen", aldus de briefschrijvers. "Om verantwoordelijkheid te nemen, ons te laten horen en samen in solidariteit te staan. Zwijgen is geen optie."

Omdat muziek een belangrijk platform kan zijn, is het volgens de schrijvers belangrijk dat de industrie samen iets doet. "We staan samen om op te voeden en racisme weg te vegen, voor nu en voor toekomstige generaties."

De industrie werd aangespoord de brief te schrijven door onder meer de recente ophef over rapper Wiley. De muzikant kwam onder vuur te liggen na antisemitische tweets, waarvoor hij later wel zijn excuses aanbood. Wileys management liet hem vallen en na een oproep van twitteraars werd hij ook verbannen van het sociale medium.