Britse ex-premier Johnson erkent fouten coronafeestjes

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse ex-premier Boris Johnson erkent min of meer dat hij het Britse parlement heeft misleid toen hij destijds zei dat coronaregels in zijn kantoor en ambtswoning volledig werden nageleefd. Maar hij verwerpt de aantijging dat hij het Lagerhuis "opzettelijk of roekeloos" verkeerd heeft geïnformeerd. Daar zou geen enkel bewijs voor zijn.

De uitleg van de conservatieve politicus is naar buiten gebracht door een Britse parlementscommissie die onderzoek doet naar coronafeestjes en andere overtredingen van coronamaatregelen door Johnson en zijn medewerkers tijdens de lockdown. De kwestie is of Johnson in december 2021 als premier opzettelijk parlementariërs heeft misleid over illegale feesten die werden gehouden tijdens de covid-19-lockdown. Het is de bedoeling dat Johnson woensdag nog een mondelinge toelichting geeft.

De ex-leider zegt te "accepteren" dat het Lagerhuis is misleid door zijn verklaringen dat de covid-19-regels volledig werden nageleefd in zijn kantoor en woning aan Downing Street 10. "Maar toen de verklaringen werden afgelegd, werden ze te goeder trouw afgelegd en op basis van wat ik destijds eerlijk wist en geloofde."