Britse koning Charles III officieel gekroond op 3 juni 2023

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse koning Charles III wordt volgens bronnen van persbureau Bloomberg vrijwel zeker 3 juni volgend jaar officieel gekroond. Het is dan bijna zeventig jaar geleden dat zijn moeder, Elizabeth II, in 1953 (2 juni) werd gekroond. Zij was toen officieel al meer dan een jaar lang de monarch door het overlijden van haar vader George VI in februari 1952.

Officieel is nog niets over het plan losgelaten, maar de keuze lijkt logisch. Afgelopen 3 juni was ook het hoogtepunt van vieringen van het platina jubileum van Elizabeth. Haar zoon zal komend jaar op 74-jarige leeftijd de oudste man zijn die in het land tot koning is gekroond. Hij is officieel al koning sinds de dood van Elizabeth op 8 september.

De kroningsceremonie wordt naar verwachting bescheidener dan de plechtigheden in 1953 toen meer dan 8000 gasten uit de hele wereld naar Westminster Abbey in Londen kwamen voor de kroning van Elizabeth. Veiligheidsvoorschriften van heden laten niet eens zo veel mensen meer toe in het historische gebouw.