Britse minister: goede vooruitgang in brexitoverleg

LONDEN (ANP/RTR) - Er wordt goede vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Dat zei de Britse minister van Onderwijs Gavin Williamson tegen nieuwszender Sky. Williamson verklaarde wel dat de regering van premier Boris Johnson geen brexitdeal zal tekenen die indruist tegen de Britse belangen.

De minister zei dat hij verwacht dat de onderhandelingen tot het uiterste gevoerd gaan worden, maar dat dit kenmerkend is als het gaat om gesprekken met de EU. "Wat ik heb gehoord is dat er goede vooruitgang wordt geboekt, maar we sluiten alleen een deal die goed is voor het Verenigd Koninkrijk. Als die deal er niet komt, gaan we ook niet tekenen", aldus Williamson.

EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier zou hebben gezegd dat de belangrijkste struikelblokken bij de onderhandelingen nog niet uit de weg zijn geruimd. Het gaat dan om de toegang van Europese vissers tot Britse wateren, gelijke kansen voor Britse en Europese bedrijven en de manier waarop toezicht moet worden gehouden of beide kanten zich aan de gemaakte afspraken houden.

De Britten verlieten eind januari de EU. Tot het einde van het jaar geldt een overgangsperiode waarin ze de Europese regels nog volgen. Zonder handelsakkoord gaan vanaf 1 januari allerlei restricties gelden zoals importheffingen over en weer.