Britse minister treedt af om fraude met coronasteun

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse minister voor kabinetszaken Theodore Agnew is afgetreden uit protest tegen de manier waarop de regering van premier Boris Johnson omgaat met fraude bij coronasteun aan bedrijven. Een van Agnews verantwoordelijkheden was fraudebestrijding.

Vorige week werd bekend dat mogelijk 4,3 miljard pond (5,1 miljard euro) aan ten onrechte verstrekte coronasteun als verloren moet worden beschouwd. In reactie op vragen van de oppositie daarover zei Agnew maandag in het Hogerhuis dat de verantwoordelijke instanties geen enkel toezicht hebben uitgeoefend. Hij voegde daaraan toe dat het ministerie van Financiën "geen kennis of interesse (lijkt) te hebben in de gevolgen van fraude voor onze economie en onze samenleving".

"Gelet op het feit dat ik de antifraude-minister ben, voelt het enigszins oneerlijk om in die rol aan te blijven als ik niet in staat ben om hem naar behoren te vervullen", zei Agnew. Hij benadrukte dat zijn aftreden geen aanval is op de premier en hij verontschuldigde zich voor "het ongemak" dat hij veroorzaakt.

Premier Johnson ligt onder vuur voor zijn coronabeleid en ook binnen zijn eigen conservatieve partij klinkt steeds meer kritiek op hem. Ook kampt Johnson met beschuldigingen dat hij en zijn medewerkers herhaaldelijk de coronaregels hebben overtreden.