Britse ministers manen Johnson te vertrekken

LONDEN (ANP/RTR) - Vooraanstaande ministers zijn woensdagavond in de ambtswoning van premier Boris Johnson om hem te vertellen dat hij moet stoppen als premier. Britse media melden dat nadat tal van bewindslieden waren opgestapt uit zijn door schandalen getroffen regering.

De greep van de 58-jarige leider op de macht is sinds dinsdagavond verslapt, nadat Rishi Sunak ontslag nam als minister van Financiën en Sajid Javid stopte als minister van Volksgezondheid. Beiden zeiden dat ze de schandaalcultuur die Johnson al maanden achtervolgt niet langer tolereren, inclusief de wetsovertredingen in Downing Street tijdens feestjes in coronatijd.

Onder de bewindslieden die langsgaan in de ambtswoning zijn Nadhim Zahawi, die een dag eerder als opvolger van de opgestapte minister Sunak werd aangesteld. De ministers voor Wales, voor Noord-Ierland en transportminister Grant Shapps, al lang loyaal aan Johnson, maken volgens meerdere bronnen ook deel uit van de groep, evenals de nieuw benoemde onderwijsminister Michelle Donelan.

Vertrouwensstemming

Ondertussen wil het comité van de Britse Conservatieve Partij dat gaat over een vertrouwensstemming over de premier de regels over zo'n stemming veranderen. Maandag houdt het comité volgens een partijlid een verkiezing over nieuwe leden, waarna de regels kunnen worden gewijzigd om een nieuwe stemming mogelijk te maken. Onder de huidige regels kan dat niet omdat Johnson een maand geleden zo'n stemming doorstond en die kan maar één keer in een jaar tijd worden gehouden.

Johnson zegt ervan overtuigd te zijn op zijn post te kunnen blijven. Ook nadat tal van partijgenoten en ministers hun functie hadden opgezegd, zei hij: "Als ik kijk naar de problemen waar dit land voor staat, en ook de oorlog in Europa, zie ik niet hoe het verantwoordelijk is daarvan weg te lopen. Het laatste wat dit land nodig heeft zijn verkiezingen."