Britse premier noemt eerste uitslagen verkiezingen bemoedigend

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft de eerste uitslagen van regionale verkiezingen bemoedigend genoemd. Zijn Conservatieve Partij won donderdag in ieder geval in een tussentijdse verkiezing een extra parlementszetel in het Lagerhuis. Dat was in een kiesdistrict dat altijd een Noord-Engels bolwerk is geweest van de sociaaldemocratische Labour. Hij zei dat hij naar het betrokken kiesdistrict Hartlepool gaat om het te vieren.

Britse media voorspellen een ontluisterende nederlaag voor de grootste oppositiepartij Labour en binnen de partij zou dit ook al duidelijk worden. De linker- en rechtervleugel verwijten elkaar alvast wie voor het gevreesde debacle verantwoordelijk zou zijn. De linkervleugel verwijt Labour-leider Sir Keir Starmer geen progressief geluid te laten horen en zo de traditionele linkse aanhang te verspelen. Volgens de rechtervleugel worstelt Starmer juist met de erfenis van zijn links-radicale voorganger Jeremy Corbyn die kiezers zou hebben vervreemd van Labour voor hij in april vorig jaar het veld ruimde.

De Schotten hebben donderdag een nieuw parlement gekozen. De uitslagen druppelen binnen vanaf vrijdagmiddag maar de zetelverdeling zal pas in het weekend duidelijk worden. Het parlement in Edinburgh telt 129 zetels en de uitslagen voor de eerste 46 worden vrijdagavond verwacht. Opiniepeilingen zijn nogal tegenstrijdig en bieden derhalve geen uitkomst, volgens Schotse media.

Lokale verkiezingsuitslagen

In de loop van vrijdag komen ook tal van lokale verkiezingsuitslagen binnen. In het graafschap Derbyshire hoopt Labour op een comeback. In Cornwall hoopt de zwaargehavende Liberaal-Democratische Partij op een resultaat dat aangeeft dat de LDP nog steeds meetelt, en de Conservatieven kijken bijvoorbeeld met belangstelling uit naar de uitslagen van Doncaster om te zien hoe diep ze kunnen doordringen in de voormalige Labour-bolwerken.

Vrijdagnamiddag worden ook uitslagen van het parlement in Wales verwacht en mogelijk kan dit deel van het koninkrijk laat in de avond alle uitslagen bekendmaken. Zaterdagmiddag volgen de uitslagen van Engelse lokale verkiezingen en zaterdagavond de uitkomst van de stemming voor de Londense gemeenteraad en wie de burgemeester wordt.