Britse premier Truss verdedigt beleid tijdens cruciale speech

BIRMINGHAM (ANP/AFP) - De Britse premier Liz Truss gaat woensdag in een belangrijke speech haar omstreden economische beleid verdedigen. "Verandering gaat altijd gepaard met moeilijkheden. Daar zal niet iedereen een voorstander van zijn", gaat ze haar publiek voorhouden. Dat berichten media die delen van de toespraak al hebben gezien.

Truss speecht op de laatste dag van de conferentie van haar Conservatieve Partij. Voor de kersverse premier staat er veel op het spel. Ze is minder dan een maand aan de macht, maar ligt ook binnen haar eigen partij al onder vuur vanwege slecht ontvangen economische plannen. Conservatieve parlementariërs moeten vrezen voor hun baan nu oppositiepartij Labour ver voor staat in de peilingen.

Oud-minister Grant Shapps waarschuwde al dat de politieke toekomst van Truss kan afhangen van de speech. Er kan binnen de partij een vertrouwensstemming worden georganiseerd over haar positie als haar toespraak geen invloed heeft op de populariteit van de Conservatieven, zei hij tegen Times Radio. Shapps zei dat parlementariërs waarschijnlijk niet passief gaan afwachten terwijl de partij keldert in de peilingen.

Status quo

De regering koos na alle kritiek al voor een flinke ommezwaai door terug te komen op een plan om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting te schrappen. Truss gaat woensdag haar verdere aanpak verdedigen. Ze gaat betogen dat vasthouden aan de "status quo" geen optie is. Het Verenigd Koninkrijk staat volgens de premier voor "enorme uitdagingen" door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne.

Het Verenigd Koninkrijk heeft net als andere Europese landen last van hoge inflatie. De premier hoopt de economie te stimuleren met belastingverlagingen. Ze gaat zeggen dat de Britten af moeten van de "cyclus van hoge belastingen en lage economische groei". De "taart moet groter worden, zodat we iedereen een groter stuk kunnen geven", luidt haar uitleg volgens Sky News.

Geen volle zaal

Die nieuwszender bericht ook dat de zaal in Birmingham vermoedelijk niet vol zal zitten tijdens de toespraak, die rond elf uur Nederlandse tijd wordt verwacht. Veel partijgenoten van Truss zijn eerder al vertrokken omdat voor woensdag een spoorstaking werd verwacht.