Britse premier veroordeelt achtervolgen journalist door betogers

LONDEN (ANP) - Het belagen van een bekende Britse journalist door antilockdownbetogers heeft in het Verenigd Koninkrijk tot verontwaardiging geleid. De Britse premier Boris Johnson noemde het "schandalig" dat BBC-verslaggever Nicholas Watt is lastiggevallen terwijl hij zijn werk deed. Hij schreef op Twitter dat de media "zonder angst of vooroordelen verslag moeten kunnen doen".

Op videobeelden is te zien hoe Watt maandag van dichtbij wordt uitgescholden door demonstranten zonder mondkapje. Die schreeuwen "verrader" en andere leuzen tegen de journalist. Toen Watt besloot weg te rennen, zetten zijn belagers de achtervolging in. De journalist wist uiteindelijk een politiekordon te bereiken.

De politie zegt op de hoogte te zijn van de video. Er wordt onderzocht of strafbare feiten zijn gepleegd. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel noemde de beelden "walgelijk en zorgwekkend". Ook collega's van Watt reageren geschokt. "Het is prima als je het niet met ons eens bent. Zet gerust de televisie uit. Maar geen enkele journalist verdient zoiets", twitterde journaliste Allie Hodgkins-Brown.