Britse premier zegt sorry na rel over kerstfeest

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het parlement excuses aangeboden nadat grote verontwaardiging was ontstaan over een vermeend kerstfeest in zijn kantoor. Op uitgelekte videobeelden is te zien dat topmedewerkers eind vorig jaar grappen maakten over zo'n feest, terwijl dergelijke bijeenkomsten op dat moment waren verboden vanwege het strenge coronabeleid.

Medewerkers lijken in het filmpje zo'n feest te bespreken tijdens een oefening voor een persconferentie. De toenmalige woordvoerster van de premier kreeg van een collega de vraag of ze bekend is met berichten over het kerstfeest en of de premier zoiets zou goedkeuren. Ze lacht en zegt: "Ik ging naar huis." Later wordt geopperd dat "dit fictieve feest een zakelijke bijeenkomst was".

Het lekken van die beelden via nieuwszender ITV heeft geleid tot woedende reacties, ook binnen de partij van Johnson. Die blijft tegenspreken dat regels zijn gebroken, maar zei ook boos te zijn over de beelden. "Ik snap hoe frustrerend het moet zijn als de indruk wordt gewekt dat de mensen die de regels maken zich er zelf niet aan houden."

Zieke grap

De krant Daily Mirror schreef vorige week al dat "40 tot 50" mensen op 18 december 2020 gefeest zouden hebben in het kantoor van Johnson. Bij het feest zouden ook leden van het "topteam" van de premier aanwezig zijn geweest. Die dronken wijn en deden spelletjes terwijl de rest van het land thuis moest blijven, concludeerde de krant.

De rel domineerde woensdag de voorpagina's van de ochtendkranten. "Een zieke grap", kopte de Daily Mail. "Premier beschuldigd van liegen nadat regeringsteam is gefilmd tijdens het maken van grappen over feest", aldus The Guardian. Metro haalde in een kop op de voorpagina uit naar de "Party Clowns" van de regering.

Onder druk

De oppositie zet de premier nu onder druk. De leider van de linkse oppositiepartij Labour noemde de beelden beledigend voor Britten die zich keurig aan de regels hielden en daardoor niet naar hun familie konden met de kerst. "Om te liegen en vervolgens grappen te maken over die leugens is beschamend."

Johnson zei in het parlement dat hem "herhaaldelijk is verzekerd" dat er geen feest heeft plaatsgevonden. Hij laat een onderzoek instellen, al is dat volgens de oppositie onnodig. "De premier is op heterdaad betrapt", zei Labourleider Keir Starmer. "Waarom maakt hij geen eind aan het onderzoek door dat gewoon toe te geven?"