‘Britse regering geeft noodhulp aan Britse zzp’ers’

LONDEN (ANP) - Miljoenen Britse zzp'ers krijgen financiële hulp van de overheid om hun financiële verliezen tijdens de coronacrisis te beperken. De Britse minister van Financiën Rishi Sunak zal dat donderdag bekendmaken, melden Britse media.

Regels voor belastingen en leningen worden versoepeld voor zelfstandige ondernemers. Volgens berekeningen kost het de overheid meer dan 20 miljard euro per kwartaal als alle vijf miljoen zzp'ers een beroep doen op de tegemoetkoming.

De maatregelen komen na aanhoudende kritiek op de aanpak van Boris Johnsons regering. Die zou te lang gewacht zou hebben met het nemen van maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Andere Europese landen hebben soortgelijke maatregelen genomen. Duitsland trekt vijftig miljard euro uit voor zzp'ers en kleine ondernemers. In Frankrijk kunnen zelfstandigen aanspraak maken op zo'n 1500 euro, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ook Nederlandse zzp'ers kunnen tot 1500 euro netto per maand aan ondersteuning krijgen.