Britse regering publiceert brexitplannen

LONDEN (ANP) - De Britse regering heeft de blauwdruk gepubliceerd voor de beoogde toekomstige relatie met de Europese Unie. Uit het 98 pagina's tellende document blijkt dat Londen op sommige punten nauwe banden wil onderhouden met de EU, onder meer door mee te blijven doen met diverse EU-agentschappen.

De Britse regering wil onder meer betrokken blijven bij het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, het Europees Geneesmiddelenbureau en het Europees Agentschap voor chemische stoffen. Londen wil dat producten maar één keer hoeven te worden goedgekeurd voordat ze op beide markten kunnen worden verkocht.

De Britse deelname aan die agentschappen betekent dat Londen de regels van die agentschappen accepteert en blijft meebetalen, ook na de zogeheten brexit. De Britten verliezen volgens de blauwdruk wel hun stemrecht. De regering wil ook nauw blijven samenwerken met de EU op het gebied van ruimtevaarttechnologie, zoals de ontwikkeling van satellietnavigatiesysteem Galileo.

De plannen voorzien verder in een vrijhandelszone voor goederen, maar aan het huidige vrije verkeer van personen moet een einde komen. De regering wil wel zorgen dat het immigratiebeleid goed aansluit op de behoeften van het bedrijfsleven. Ook zijn de Britten bereid visumvrij reizen voor onder meer toeristen mogelijk te maken.

De Britse minister Dominic Raab (brexit) zei na publicatie van het document dat de EU nu aan zet is. Raab zit pas enkele dagen op zijn post. Zijn voorganger David Davis stapte maandag op, uit protest tegen de plannen. Later diende ook minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) zijn ontslag in.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Burgermans

    Het is zoals Boris Johson het treffend omschreef: het Verenigd Koninkrijk is een kolonie van de EU geworden.

    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *