Britten en Amerikanen praten weer over oplossing staalruzie

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk willen het geschil over importtarieven op staal en aluminium de wereld uit helpen. De landen zijn daarvoor woensdag gesprekken gestart. De heffingen op staal en aluminium werden ingevoerd door de regering-Trump. De landen zijn vastbesloten om te werken aan een spoedig resultaat, laten ze in een verklaring weten.

Onder Donald Trump legden de VS importtarieven op aan verschillende bondgenoten. Zo golden vanaf juni 2018 importtarieven van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Trump zei daarbij dat hij handelde op grond van nationale veiligheidsoverwegingen. Die claim werd door critici verworpen.

De grillen van Trump veroorzaakte wrijving met Amerikaanse handelspartners waaronder het Verenigd Koninkrijk. De Britten kwamen nadien met vergeldingsacties.

Volgens de verklaring van woensdag ligt de schuld van de overproductie van metalen grotendeels bij China. De Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai en de minister van Handel Gina Raimondo hadden een virtuele ontmoeting met de Britse minister van Internationale Handel Anne-Marie Trevelyan. Daarbij werd beloofd om "doeltreffende oplossingen" te vinden.

Washington bereikte in oktober een quota-overeenkomst met de Europese Unie om de tarieven te schrappen. In november werden de besprekingen met Japan geopend.