Britten mogen weer op vakantie na versoepeling coronaregels

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk zet maandag weer een grote stap in het versoepelen van de lockdown. Horecazaken in Engeland, Schotland en Wales mogen ook binnen weer klanten ontvangen en inwoners van die regio's kunnen weer op vakantie in het buitenland.

De Britse regering stelde in januari een lockdown in en is die nu stapsgewijs aan het afbouwen. Premier Boris Johnson waarschuwde vorige week dat de nieuwe Indiase coronavariant de plannen kan compliceren om volgende maand de laatste beperkingen in Engeland op te heffen.

De overheid durfde het nog wel aan om de plannen voor deze maandag te laten doorgaan. Niet alle Britse regio's hanteren dezelfde regels, maar op de meeste plaatsen mogen onder meer bioscopen, theaters, sportcentra en musea weer open. Noord-Ierland kijkt pas later deze maand of beperkingen kunnen worden opgeheven.

Vakantie

Miljoenen Britten kunnen ook weer op vakantie in twaalf bestemmingen die op een 'groene lijst' van de regering staan. Het gaat volgens onder meer om Portugal en Israël. Vakantiegangers hoeven dan na terugkomst niet in quarantaine.

Het lijkt vooralsnog echter geen storm lopen bij aanbieders van buitenlandse vakanties. Reisorganisatie Thomas Cook liet de BBC weten dat de vraag nog "vrij klein" is. Het gaat in ongeveer 75 procent van de boekingen om reizen naar Portugal.

Premier Johnson noemde de versoepelingen van maandag "een nieuwe mijlpaal" in het ontmantelen van de lockdown. Hij riep zijn landgenoten wel op zich regelmatig te laten testen op het coronavirus en zich te laten vaccineren als ze aan de beurt zijn.