Bronnen: dader mesaanval in Duitse trein geen extremist

BROKSTEDT (ANP/DPA) - De aangehouden dader van de mesaanval in een trein in Noord-Duitsland was waarschijnlijk geen extremist. Veiligheidsbronnen zien daar geen aanwijzingen voor en vermoeden eerder dat hij geestelijk in de war was. Het gaat volgens een woordvoerder van de politie om een man van tussen de 20 en 30 jaar. Bij de aanval kwamen twee mensen om het leven en raakten vijf mensen gewond, van wie een in levensgevaar verkeert.

De trein reed van Kiel naar Hamburg, maar is niet verder gereden dan het dorpje Brokstedt, waar de politie ingreep. De dader viel rond 15.00 uur zijn medepassagiers aan met een mes, vlak voordat de regionale trein station Brokstedt binnenreed. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Sleeswijk-Holstein liet weten dat de dader daar opgepakt kon worden.

De politie van de deelstaat werkt samen met de federale politie om het motief van de dader verder te onderzoeken. Volgens de krant Bild gaat het om een Syriër. Hij ligt onder bewaking in het ziekenhuis omdat hij bij zijn aanhouding verwondingen aan zijn handen heeft opgelopen. De krant schrijft dat hij een voorlopige verblijfsvergunning bij zich had, maar dat zijn leeftijd daarop onleesbaar was omdat het document onder het bloed zat.

Treinen uitgevallen

Het station in Brokstedt is afgezet en meerdere treinen zijn uitgevallen.

Duitsland heeft de laatste jaren vaker te maken gekregen met mesaanvallen. Soms ging het om extremisten en in andere gevallen om mensen met ernstige psychologische problemen. In december kreeg een Syrische man nog een celstraf van veertien jaar opgelegd omdat hij in een Duitse trein vier mensen had verwond met een mes.