Bruce Willis heeft rechten op gezicht niet verkocht aan AI-firma

In tegenstelling tot wat vorige maand door diverse Britse media werd gemeld, heeft Bruce Willis de rechten op het gebruik van zijn gezicht door een techbedrijf niet verkocht. Dat meldt de BBC zondag. De acteur heeft afasie, een aandoening die het vermogen om te spreken, schrijven en taal te begrijpen aantast waardoor hij niet meer kan acteren.

Diverse Britse media meldden eind september dat Willis een deal had gesloten met het Russische bedrijf Deepcake, dat gespecialiseerd is in kunstmatige intelligentie-technologie (AI) waarmee de gezichten van bekende mensen op willekeurige acteurs kunnen worden geplakt. Hierdoor kunnen mensen die er bijvoorbeeld niet meer zijn of - zoals Willis - ziek zijn, alsnog in een film acteren.

Een woordvoerder van de Die Hard-acteur laat aan de BBC weten dat er "geen partnerschap of overeenkomst" met het bedrijf was gesloten. Deepcake zelf laat aan de Britse omroep weten dat Willis de enige is die de rechten van het gebruik van zijn eigen gezicht heeft. Wel zou hij toestemming hebben gegeven voor het gebruik van zijn gezicht in een reclamespot van het techbedrijf waarin het werkproces achter de zogenoemde deepfake-technologie wordt uitgelegd.