Bruls noemt handhaven noodzakelijk maar hoopt op versoepeling

HILVERSUM (ANP) - Als horecazaken dit weekend illegaal hun terrassen openen voor het publiek, dan zal er handhavend worden opgetreden. Dat zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad van 25 burgemeesters. Tegelijk is Bruls blij dat in politiek Den Haag de discussie is gestart of er in de sector nu toch niet lichte versoepelingen van de maatregelen kunnen komen, met name in de buitenlucht. Daarover vindt komende week overleg plaats tussen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en vertegenwoordigers van de horecabranche.

"Er komt natuurlijk wel een moment dat je wat meer opening moet geven", zei Bruls vrijdag in Nieuwsuur (NPO 2). "We hebben natuurlijk de afgelopen weken, te beginnen met de sneeuwpret maar zeker ook met het goede weer van de afgelopen twee weken, gezien wat er gebeurt. Het lijkt nu soms zelfs wel drukker dan wat we in april vorig jaar meemaakten."

"We moeten ook dit weekend blijven controleren op het naleven van de coronaregels", benadrukt de voorzitter van het Veiligheidsberaad. "Maar iedereen die denkt dat je alles maar met handhaven kan oplossen, die heeft geen ervaring met hoe handhaven in de praktijk werkt."

Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.

Wie zijn terras openstelt, riskeert een forse boete van 4000 euro en een zaak kan zelfs op last van de burgemeester worden gesloten.