Bruls: Oekraïneopvang knelt met plekken asielzoekers

UTRECHT (ANP) - "Hoe lang moeten wij onbeperkt de Oekraïneopvang leveren, terwijl de andere opvang zeker in het nauw zit?" Die vraag stelt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad voorafgaand aan het overleg van de 25 veiligheidsregio's in Utrecht. De opvangvan voor oorlog gevluchte Oekraïners staat maandagavond op de agenda, net als de nieuwe spreidingswet die gemeenten op termijn kan verplichten mensen op te vangen.

Er blijven Oekraïnse vluchtelingen naar Nederland komen. Volgens Europese regels mogen zij vrij reizen in Europa. Zij krijgen leefgeld, een plek om te wonen en mogen gelijk aan het werk. Dat leidt volgens burgemeester Bruls van Nijmegen tot steeds meer discussie. De mensen die via Ter Apel het land in komen, hebben een lange weg te gaan. "Zij wonen vaak onder slechte omstandigheden. Daar kun je kritiek op leveren."

De spreidingswet moet sneller worden ingevoerd om verdere problemen te voorkomen, stelt hij. "Wij weten nooit hoeveel mensen er komen. Prognoses zijn wisselvallig gebleken."

Aboutaleb

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de wet meteen vanaf 1 januari van kracht zou moeten zijn. "Kies voor de kortste weg tussen A en B, zonder veel aanlooproutes." De toestroom van Oekraïners vlakt af, zegt hij, maar de komst van asielzoekers uit andere landen is groot. "Dat heeft te maken met oorlogen, droogte, armoede of politieke instabiliteit. Wat gaat er in Iran waar het onrustig is, gebeuren?"

Aboutaleb ziet - na overleg met andere burgemeesters in de Rijnmond - de opvang voor Oekraïners in de regio in het geding komen. "De opvang op schepen loopt per 1 januari af."