Brussel: EU-landen moeten opschieten met inenten

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen moeten hun inentingscampagne tegen het coronavirus opvoeren, dringt de Europese Commissie aan. Ze moeten voorkomen dat er oponthoud ontstaat en vaccins ongebruikt blijven, zegt Eurocommissaris Stella Kyriakides (Gezondheid).

De commissie moest de afgelopen weken veel kritiek incasseren op de gezamenlijke aankoop van coronavaccins. Ze zou veel te traag te werk zijn gegaan en machteloos moeten toekijken hoe leveringen tegenvielen.

Maar nu verschuiven de schijnwerpers naar de nationale regeringen, vulde Kyriakides' collega Margaritis Schinas aan na overleg van de twee met de zorgministers van de EU-lidstaten. "Het zwaartepunt ligt nu niet langer bij de Europese aankoop van de vaccins, maar bij de uitvoering in de lidstaten." Mensen hebben te vroeg geoordeeld over het optreden van de commissie, vindt hij.

In landen als Nederland lijkt het inenten op stoom te komen, maar her en der gaat het nog moeizaam. Zo lag afgelopen week 80 procent van de vaccins van AstraZeneca die aan de EU zijn geleverd nog op de plank. Kyriakides legde een verband met vaccinatiehuiver, die lidstaten volgens haar moeten bestrijden.