Brussel hoopt op uitbreiding ‘Nederlands’ coronavaccinverbond

BRUSSEL (ANP) - EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) vindt dat andere lidstaten zich moeten aansluiten bij het samenwerkingsverband van Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië om zo goed en snel mogelijk toegang te krijgen tot een effectief coronavaccin, als dat eenmaal beschikbaar is. "Ik denk dat iedereen aan boord moet komen. Het is begrijpelijk dat lidstaten in die richting vooruit willen".

De vier EU-landen maakten hun zogenoemde Inclusieve Vaccin Alliantie woensdag bekend. De commissie was volgens Kyriakides op de hoogte van het initiatief. De alliantie is bezig kansrijke initiatieven te onderzoeken voor de ontwikkeling van een vaccin. De samenwerking moet leiden tot afspraken met farmaceuten, om een potentieel vaccin "breed toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar" te maken.

Nog deze maand presenteert de Europese Commissie zelf een "vaccinatiestrategie" voor de coördinatie van de distributie van het vaccin als dat er is, en strategische opslag, zei Kyriakides in gesprek met een aantal Europese media in Brussel waaronder het ANP. Volgens de Cypriotische onderhandelt de commissie wereldwijd met een groot aantal farmaceutische bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van vaccins. Toch heeft ze "geen zorgen" dat iedereen elkaar in de weg gaat lopen in de jacht op een vaccin. Ze zegt daarover in nauw contact te staan met de lidstaten.

Kyriakides waarschuwde dat zolang er geen vaccin is, het "longvirus onder ons is". Daarom moeten de EU-landen goed voorbereid zijn om een mogelijke heropleving van de epidemie te kunnen bestrijden. "Alle lidstaten zijn zich hiervan bewust, vooral nu Europa weer opengaat voor reizen."