Brussel in afwachting stappen premier May

BRUSSEL (ANP) - Bussel is in gespannen afwachting van de volgende stappen van de Britse premier Theresa May richting de EU nu zij een motie van wantrouwen in het Lagerhuis heeft overleefd en premier blijft. Er circuleren ,,veel ideeën en gedachten’’ om te voorkomen dat de Britten de EU (en zichzelf) grote schade toebrengen door zonder afspraken de EU te verlaten, aldus een hoge ambtenaar, en een ervan is uitstel van de brexit.

Bronnen in Brussel ontkennen tegenover het ANP dat concreet wordt gewerkt aan verlenging van het 'uittredings’-artikel 50 zodat de brexit over 29 maart wordt getild. Maar mocht May erom verzoeken dan is de EU niet doof, blijkt uit geluiden uit Europese hoofdsteden.

Het initiatief tot uitstel moet volgens de procedures van de Britten zelf komen. Mocht May uitstel vragen dan moet zij rechtvaardigen waarvoor de extra tijd nodig is. De EU wil horen ,,met welke serieuze oplossingen de meerderheid van het Britse parlement de brexitdeal kan steunen’’, aldus een EU-diplomaat. Dan nog moeten alle 27 EU-leiders instemmen met uitstel, dat tot uiterlijk 2 juli kan duren tenzij het Verenigd Koninkrijk alsnog meedoet aan de Europese verkiezingen eind mei.