Brussel: ook ChatGPT moet zich aan privacyregels EU houden

BRUSSEL (ANP) - Het bedrijf achter ChatGPT moet zich net als alle andere bedrijven in de Europese Unie aan de Europese databeschermingsregels houden. Maar over de handhaving daarvan gaan de toezichthouders van de EU-landen, zegt de Europese Commissie. De commissie reageert op het besluit van Italië om het AI-systeem, dat eigenhandig teksten kan schrijven die nauwelijks van mensenwerk te onderscheiden zijn, voorlopig te verbieden.

ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI houdt zich niet aan de regels voor vergaring van persoonsgegevens, oordeelt de Italiaanse privacytoezichthouder GPDP. Het bedrijf legt ook niet goed uit aan gebruikers welke persoonlijke gegevens worden verzameld en wat er met die data gebeurt. Bovendien zijn er geen systemen om de leeftijd van minderjarigen te controleren.

De commissie komt later mogelijk met een uitgebreidere reactie, zegt een woordvoerder. Het dagelijks bestuur van de EU werkt al geruime tijd aan regelgeving voor kunstmatige intelligentie (AI). Door de razendsnelle ontwikkelingen van AI moet er echter weer aan worden gesleuteld. Daardoor duurt het mogelijk langer voor de EU-landen en het Europees Parlement zich erover kunnen buigen.