Buitenlandse media vooral positief over rol van Dumfries

DEN HAAG (ANP) - De buitenlandse media zijn erg te spreken over de rol van Denzel Dumfries in de wedstrijd van het Nederlands elftal donderdag tegen Oostenrijk, die werd gewonnen met 2-0, mede door een goal van Dumfries. Nederland is daarmee verzekerd van een plek in de achtste finales van het Europees Kampioenschap.

"Denzel Dumfries, het was niet de hoofdrolspeler waar Nederland op had gerekend, maar de rechtsachter van PSV mist alleen nog een cape die bij zijn oranje uitrusting past", schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws op de website. De Britse BBC sprak over een "prima prestatie" van Dumfries, de Spaanse sportkrant Marca noemt Dumfries één van de verrassingen van dit EK.

Volgens de Britse krant The Guardian is de angel uit het bekritiseerde 5-3-2 systeem van bondscoach Frank de Boer gehaald. "Na een overwinning met de ijzersterke Matthijs de Ligt in de verdediging, hebben de mannen van De Boer hem het beste antwoord op de critici gegeven: zes punten uit twee wedstrijden." Spaanse krant Marca noemde het systeem "een manier om te winnen en bijna zonder problemen uit de groepsfase te komen. Zonder overdreven schittering, maar met een stijl die de deugden van een groep jonge spelers begunstigt of doet opbloeien."

De Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung viel het op dat Nederland deze overwinning met minder enthousiasme vierde dan de eerdere overwinning op Oekraïne. "Misschien was het de hitte, misschien was het het minder dramatische verloop van de wedstrijd, maar in ieder geval speelde Nederland op een zeer respectabele manier en na deze overwinning zijn ze nu door naar de laatste 16 - duidelijk de beste ploeg in deze groep."