Buma Awards 2021: klein feestje in bizarre tijd

Zangeres Giovanca presenteert maandag vanuit het Bimhuis in Amsterdam de Buma Awards. De uitreiking van de muziekprijzen vindt plaats in een tijd die voor veel musici niet makkelijk is, en mag juist daarom niet voorbijgaan aan de prestaties die er afgelopen jaar geleverd zijn, zo stelt de organisatie.

De mensen achter de succesvolste hits van het afgelopen jaar worden geëerd met een Buma Award. De prijzen gaan over een jaar dat voor veel artiesten, tekstschrijvers, componisten en muziekuitgevers niet makkelijk is geweest omdat er bijvoorbeeld vrijwel geen optredens konden plaatsvinden. "We kunnen en mogen niet voorbij gaan aan de prestaties van onze componisten en uitgevers in deze bizarre tijden, hoewel de omstandigheden nog steeds geen reden geven voor een groot feest", zegt Frank Helmink, Managing Director Buma Cultuur in een statement. Ondanks dat wil hij toch een dag lang het grote componistentalent van Nederland eren en vol in de spotlights zetten.

Naast de populariteitsprijzen voor de meest succesvolle Nederlandse muziek, worden ook de juryprijzen de Buma Gouden Harp, de Lennaert Nijgh Prijs en de Lifetime Achievement Award uitgereikt. Eerder werd al bekend dat fluitist Thijs van Leer de Lifetime Achievement Award in ontvangst mag nemen voor zijn grote bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur. Band Van Dik Hout mag de Gouden Harp ophalen.

Vorig jaar werden de juryprijzen gewonnen door Stephen Emmer (Multimedia), Peter Koelewijn (Lifetime Achievement), Pepijn Lanen (Lennaert Nijgh) en Ben Liebrand (Gouden Harp).