Burgemeester na explosie: dit is niet hoe je frustraties uit

BOVENKARSPEL (ANP) - "Dit verwacht je niet, er waren geen signalen dat zoiets zou kunnen gebeuren", reageert burgemeester Ronald Wortelboer op de explosie bij de coronateststraat in Bovenkarspel. De burgemeester van de gemeente Stede Broec, waar het Noord-Hollandse dorp onder valt, is "erg geschrokken" van de gebeurtenis. Hoewel de toedracht van de knal nog onbekend is, houdt Wortelboer er rekening mee dat weerstand tegen de coronamaatregelen de reden kan zijn geweest.

"Ik snap best dat er mensen zijn die gefrustreerd zijn door de coronasituatie en alle maatregelen. Het is een groot goed dat je het soms hartgrondig met elkaar oneens mag zijn in onze samenleving, maar met die vrijheid komt ook de plicht om dat op een fatsoenlijke manier te uiten", zegt de bestuurder. Hij noemt de gebeurtenis "heel vervelend richting de GGD-medewerkers. Zij staan iedere dag klaar voor onze gezondheid, dat moeten ze kunnen doen zonder zich onveilig te voelen."

Wortelboer hoopt dat het incident op zichzelf staat. "We moeten het ook niet te groot maken", zegt hij. Verder is de burgemeester blij dat niemand gewond is geraakt toen het explosief op de vroege woensdagochtend afging. "Er was wel een beveiliger aanwezig. Gelukkig heeft die ook geen letsel opgelopen", aldus Wortelboer, die woensdagochtend een bezoek bracht aan de locatie. Hij zag er enkele gebroken ruiten, maar bleef op afstand omdat het politieonderzoek nog gaande was.

Samen met de GGD en de politie gaat Wortelboer bekijken of meer beveiligingsmaatregelen nodig zijn rond de teststraat van de GGD. Die is vooralsnog gesloten.