Burgemeester Terschelling weigert weer vergunning festival eilân

Het festival eilân gaat wederom niet door. De burgemeester van Terschelling heeft de aanvraag voor een vergunning geweigerd, zo meldt de organisatie. De organisatie die ambulance-inzet op het eiland verzorgt zou daar niet toe bereid zijn, het festival heeft niet genoeg verlichting en de accu's zouden een te groot brandgevaar vormen.

"Met grote verbijstering hebben we de onderbouwing van deze weigering gelezen. We werken samen met de gemeente al 5 jaar naar dit evenement toe en de laatste aanvraag is een onvoorstelbaar lange 7 maanden in behandeling geweest", schrijft de organisatie. "Het eilân festival is enorm goed voorbereid, hoe kon dit nu weer misgaan?"

In 2019 werd de aanvraag ook al geweigerd, toen vanwege de stikstofcrisis. De organisatie kon en kan zich in dat argument echter niet vinden. "Alle specialisten vonden dat het kon. Ecologen, stikstof specialisten en zelfs de provincie vertelde ons; dit had gewoon moeten plaatsvinden want er is ecologisch niets op aan te merken."

De organisatie van eilân beraadt zich momenteel op "verdere stappen", mede omdat de schade "enorm" is. "Maar het precedent wat met deze beslissing wordt gezet kan ook andere evenementen raken." Alle mensen met een ticket krijgen hun geld terug. Op het affiche stonden artiesten als Eefje de Visser, Goldband, Joep Beving en Jungle By Night.