Canada, VS en VK leggen sancties op aan junta in Myanmar

OTTAWA (ANP/AFP/RTR) - Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben sancties opgelegd aan leden en bondgenoten van de junta in Myanmar. In een verklaring zegt Canada dat de drie landen samen hebben besloten om sancties op te leggen.

Het Verenigd Koninkrijk legt sancties op aan het bedrijf Myanmar Gems Enterprise. Zo moet een belangrijke bron van inkomsten worden weggenomen. De VS en Canada hebben onder meer een aantal leden van regering en de legerleiding gesanctioneerd.

Eerder legden meerdere landen ook al sancties op aan de militaire regering van Myanmar. Op 1 februari nam de legerleiding de macht over in het Aziatische land. De democratisch gekozen regering werd gevangengenomen. Volgens de legerleiding is dit gedaan vanwege fraude bij de verkiezingen, maar daar zijn geen bewijzen van. De legerpartij verloor flink bij de stembusgang eind vorig jaar.

In Myanmar zijn sinds de staatsgreep grote protesten uitgebroken. Die worden hardhandig neergeslagen door ordetroepen, zoals het leger en de politie. Meer dan 780 burgers zijn gedood.