Cannes woensdag in de ban van Top Gun en Tom Cruise

Het Filmfestival van Cannes is woensdag in de ban van Top Gun: Maverick en superster Tom Cruise. Het langverwachte vervolg op de megahit uit 1986 beleeft op het festival aan de Cote d’Azur zijn Europese première. De 59-jarige Cruise en de rest van de cast staan woensdagavond op rode loper van het festivalpaleis, voorafgaand aan de vertoning.

De Europese première van Top Gun: Maverick geldt als een van de grootste events van deze 75e editie van Cannes. Cruise doet geen interviews, maar geeft wel voor een select gezelschap een publieke 'vraag en antwoord' over zijn leven en carrière. Na de première vertrekt de superster direct naar Londen, waar donderdagavond de Britse première van Top Gun 2 plaatsvindt. Hier zullen prins William en zijn vrouw Catherine bij zijn.

In Top Gun: Maverick speelt Cruise opnieuw de rol van de rebelse piloot Pete ‘Maverick’ Mitchell. Hij krijgt van zijn oude maatje Ice (Val Kilmer), inmiddels generaal, een speciale opdracht om een jonge lichting vliegeniers te trainen voor een heel bijzondere en gevaarlijke missie. Een van de jonge piloten is Bradley ‘Rooster’ Bradshaw (Miles Teller), de zoon van zijn overleden beste vriend Goose. Andere rollen zijn er voor Jennifer Connelly, Jon Hamm en Ed Harris.

Normale editie

Top Gun: Maverick draait in Cannes overigens niet in competitie, maar is een zogenoemde ‘speciale screening’. In totaal strijden 21 films de komende twee weken om de prestigieuze Gouden Palm, de hoofdprijs van het festival. Opvallend is de sterke Belgische aanwezigheid in het hoofdprogramma. Het is voor het eerst sinds 2019 dat er een normale editie van Cannes plaatsvindt. Door de coronapandemie moest de editie van 2020 worden geschrapt. In juli 2021 vond er wel een festival plaats, maar er waren vanwege de coronacrisis veel minder evenementen en bezoekers dan normaal.

Top Gun: Maverick draait vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscopen. De kaartverkoop is al van start gegaan.