Carice van Houten looft geld uit voor scenario over klimaatcrisis

Actrice Carice van Houten is een van de organisatoren van een speciale scriptwedstrijd die Nederlandse makers moet aanmoedigen verhalen over de klimaatcrisis te vertellen. Het project Tipping Point biedt drie scenaristen elk een vergoeding van 20.000 euro voor het schrijven van een filmscript waarin de klimaatproblematiek een belangrijke rol speelt. Van Houten, die zich recent aansloot bij Extinction Rebellion, is een van de drie leden van de selectiecommissie.

Het initiatief komt van producent Keplerfilm en filmverzekeraar No Risk. De twee partijen zeggen geïnspireerd te zijn door films als Don't Look Up, de succesvolle Netflixsatire over het negeren van de klimaatcrisis, en de Nederlandse film Captain Nova, over een vrouw uit de toekomst die naar het heden reist om de wereld te waarschuwen voor de gevolgen van de crisis. Zij willen "inspirerende films die het publiek aanmoedigen actie te ondernemen" promoten.

"Als industrie vinden we steeds groenere manieren om films te produceren", stelt Koji Nelissen van Keplerfilm. "Ondanks dat liggen er ook veel kansen bij de verhalen die we vertellen. Film kan een krachtig medium zijn dat het publiek aan het denken zet. Nu is het moment."

Aanmelding

Tipping Point moedigt zowel gevestigde scenaristen als nieuwe talenten aan hun idee in te sturen. Het genre staat vrij, maar er zal een extra focus liggen op verhalen voor een jonger publiek. Scenaristen die zich willen aanmelden kunnen een synopsis van maximaal één pagina, een motivatie van maximaal één pagina en een kort cv insturen. Dit kan via de website van Keplerfilm. De deadline is 24 april.

Behalve Van Houten zitten Janey van Ierland van Netflix en Ido Abram van SEE NL in de selectiecommissie. De winnaars worden eind mei bekendgemaakt, tijdens het filmfestival van Cannes. Zij mogen een jaar aan het project werken. Keplerfilm was recent verantwoordelijk voor de bioscoophit Hotel Sinestra.